A góbé

Mit is jelent a góbé kifejezés


Az elmúlt napokban kaptam egy továbbított levelet a Kolostor őrétől, melyben egy csíkszeredai fehérnép méltatlannak találta azt, hogy András Erőss Zsoltot góbéként említette meg egyik bejegyzésében.

két góbé
Az amúgy is felháborító cikkről itt olvashatsz:
http://meditacionk.blogspot.hu/2013/06/a-kacsendzonga-meditacioja.html
de mi most itt mással foglalkozunk, mégpedig a góbézással és a levél tartalmának elemzésével, melyből lehet mi is tanulunk, sőt, lehet te is egy kicsit.

Röviden a levél tartalma a következő témákat érintette:
  • góbé szó igazi értelme - helytelen használata 
  • a góbé nem azonos a székellyel, hanem pejoratív jelentéssel bír, sőt balgát, ravaszt jelent
  • Góbé termék - sokan nehezteltek e névadásra és emiatt jelent meg a Székely termék


Székely-magyar szótár

góbé balga ÚMTsz. Használata általános, egy idő óta átveszi a 'vicces' jelentést. "Ilyenkor hiba nélkül és sebesen kellett a kezébe adogatnom a vegyítő szereket és az üvegcsöveket. Ha elvétettem valamit, akkor könnyen kiszaladt a paraszt szentháromság a száján, vagy a góbé isten még gyakrabban. Ez rosszul esett, mert ő sem volt a Dániel oroszlánja, hanem csak egy gyöngyösi finánc fia. S nem esett jól azért sem, mert a mi bolyunkban a paraszt műveletlen és bogos embert jelent, a góbé pedig balgát." Tamási Áron : Szirom és Boly.
forrás: http://szekelymagyar.transindex.ro/


Én erre annyit tudok mondani, hogy ahány ház, annyi szokás:
"a mi bolyunkban a paraszt műveletlen és dogos embert jelent, a góbé pedig balgát."
Még Tamási Áron is felhívja a figyelmet arra, hogy különböző vidéken más-más értelme lehet a szónak.

A góbé az egy székely eredetű kifejezés. Székelyföld híres a hagyományörzésről és minden tiszteletem azoké, akik képesek és igyekeznek átadni tudásukat, kultúrájukat a fogékonyabb fiatal generációnak. Ehhez tartozik a beszéd és a kifejezések értelmének átadása is.

Ellenben jó szem előtt tartani azt is, hogy az irodalomban mindig is léteztek nyelvőrzők és nyelvújítók. A kialakult, használatban lévő írás és beszéd nem azonos azzal, ami ezelőtt 200 évvel volt, és valószínű 200 év múlva is másabb lesz mint a mai.
Most egy szóba ütköztünk bele, mégpedig a góbé jelentésébe, mely lehet másképp cseng és más értelmet szolgál egy udvarhelyszékinek, háromszékinek, nyárádmentinek, csíki- vagy gyergyói medencében élőnek, és ki tudja mit egy párciuminak vagy egy határon túlinak?!

Jó ha őrizzük a hagyományokat, de azért ha már idáig eljutottunk, akkor az olyan egyszerű és hétköznapi szavakra is felhívnám a figyelmet, melyeket a román nyelvből vettek át a székelyek (és nemcsak):
  • murok - sárgarépa
  • árdé - paprika
  • drusba - láncfűrész (régi orosz márka amúgy)
  • xerox - fénymásolás (xerox is egy márka)
és ezek csak apró példák, melyek felett még a nyelv- és hagyományörzők is gyakran szemet hunynak. 


Góbémeditáció

góbék
Ily módon a góbét, mi, a húszas-harmincas éveinket taposó bloggerek (virtuális naplót írók) a szó modern jelentésében és értelmezésében használjuk, miszerint: "egy idő óta átveszi a 'vicces' jelentést."
Továbbá a góbémeditációban a furfangos székely legényre értjük a góbé kifejezést és a klasszikus fehérnép alatt a hölgyekre utalunk.


Székelyföldi termékcsaládok

Nem tudom mennyire nehezteltek egyes székelyek a Góbé termék megjelenésére, én viszont, amikor először megláttam a termékcsaládot, nagyon is örültem neki! Nekem egyből a frappáns, csavarteszű, bajszos székely bácsi jutott eszembe, aki a képeken is látható. Szerintem a márka telitalálat és a kezdeményezés is dícséretes.

góbé termék

Arról nem hallottam, hogy elégedetlenkedések miatt, illetve a Góbé termék furcsa, ravaszságot sejtető értelme miatt alakult volna meg a Székely termék, az viszont biztos, hogy más emberek és érdekek állnak e termékcsalád háta mögött. Én nagyon szeretem a Székely termékeket is, fantasztikus lekvárokat forgalmaznak :-) és valahogy az jön le, hogy a termékek magasabb ellenőrzési feltételek mellett kerülhetnek forgalomba.

És ha már létezett a Góbé termék, Székely termék, akkor mi célja az Átalvetőnek, ha a Góbé miatt lett a Székely? :-)

Jobb lenne mindháromban a lehetőséget észrevenni és nem szőrszálhasogatónak lenni csak azért, mert szerintem a góbé ezt vagy amazt jelenti, és akkor azért nem veszek góbé terméket...

Hajrá az összes székely termékcsaládnak, és legalább még 2 jelenjen meg a piacon, vagy bővüljenek a jelenlevők minél nagyobb számban!
http://www.gobetermek.ro/
http://www.szekelytermek.ro/
http://atalveto.ro/


Északnyugat

góbécsárda étterem
Továbbá megemlíteném, hogy Erdély északnyugati részén is az esetek többségében a góbé jelentését vagy nem ismerik, vagy annyit jelent számukra, hogy székely, vagy pedig annyit, hogy eszes székely fiú.
Nagyváradon több éve működik a Góbé csárda, és biztos nem ravaszságot, huncutságságot képvisel a fogadó, hanem a többszínű székely kultúrát!
http://www.gobe.ro/hu/

Ha pedig átkelünk Magyarországra, nehogy meglepődjünk azon, hogy egy vitorlázó repülő márkája jut eszükbe az embereknek :-)
http://hu.wikipedia.org/wiki/R-S_Góbé


Kérdőív

Nagyon kíváncsi lennék arra, hogy a te vidékeden mit is rejt a góbé szó jelentése.
Légyszi töltsd ki az alábbi kérdőívet.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...