A piacon

Szia!


Mivel az utóbbi időben több szálon és több ember tette fel nekem azt a kérdést, hogy miért épp a Sahaja Jóga vonalát követem, amikor annyi vagesz, új, sokkal modernebb elmélet, irányzat van, amelyek sokkal korszerűbbek, jobban hangzanak, gondoltam írok egy pár sort erről, hátha bennedd is felmerült ez a kérdés.


Shri Mataji Nirmala
Devi
Az egyik kedves barátom arra utalt, hogy Shri Mataji ugye a 70-es években kezdte el a spirituális munkáját és bár 2011-ig fáradhatatlanul dolgozott azon, hogy minél szélesebb körben adja át az önmegvalósulást, mégsem elég ... kortárs, mivel azóta rengeteg tanítás, technika született.


Nos kérem, akkor nézzük először a korszerűség témáját.

Hát az biztos, hogy rengeteg tanítás, szellemi irányzat született, se szeri se száma a csodálatosnál csodálatosabb pénznyelő, szuper hangzású, modernebbnél modernebb, rózsaszín, nyálas, nem önmegvalosulást, hanem egyenesen megvilágosodást ígérő gyorstalpaló tanfolyamoknak.

A múlt héten bukkantunk rá Zsomborral a neten egy udvarhelyi fiatalemberre, aki ígérete szerint öt óra alatt bárkinek megvilágosodást tud nyújtani. Sokan éltek is a lehetőséggel és elvégezték ezt a tanfolyamnak nem nevezhető valamit, úgyhogy figyelem, Erdélyben rohamosan megnőtt a megvilágosodottak száma!

Nem tudom, hogy nézhetnek ki, mert személyesen egyet sem láttam, de szerintem olyan világosak, hogy a napra lehet nézni, de rájuk nem! :-)

Nehéz választani, nem ?
Szóval elmélet irányzat az van, a piac telített, a kínálat magas, így a kereslet néha tévútra jut.

Visszatérve a korszerűségre, Jézus 2000 évvel ezelőtt élt és tanított, mégis én úgy érzem, hogy ma is aktuális a tanítása. Te ezt, hogy látod?

Na de álljon itt egy részlet Shri Mataji Hong Kongban, 1992-ben adott rádió interjúból, arra a kérdésre, hogy:

Honnan tudható, hogy ez a spirituális út nem vezet zsákutcába?

Shri Mataji: Nagyon örülnék, ha nem hinnének mindenféle emberekben. Ha hipnotizálva vannak, akkor ezt teszik. Nagyon sokan. Ha valaki pénzt kér, akkor az emberek egyre inkább odavannak ezért. Egy versengés van. Nemrég, Indiában valaki húszmillió rúpiát keresett ezeken az embereken. Tehát nem az a baj, hogy nem hisznek, hanem hogy buták. Mindig is kételkedtek az igaz emberekben és azoknak hittek, akik nem valódiak. Ebben az értelemben buták. Van néhány biztos pont, ami alapján megítélhetjük, hogy egy személy az igazságot képviseli vagy nem.

Az első és legfontosabb dolog, hogy Istent nem lehet eladni. Nem tudtok pénzt keresni Isten nevében. A vibrációkat nem tudjátok eladni. Ezzel a dologgal nem lehet kereskedni. Felettéb értékes, felbecsülhetetlenül. Ez Isten szeretete. Ezért nem szerkeszthettek szabályosan egy vallást, amit aztán a piacon eladtok. Ez annyira szégyenletes és sértő. [...] Itt nem lehet szó pénzről. De az embereket jobban érdekli a cirkusz és a külsőségek, a felszínes dolgok. Ha mondjuk, a hóesésben kiülne valaki a térre, csak egy szál rongyban, az emberek azt mondanák: "Ó, egy nagy szent jött el!". De mi dolgunk az aszkétákkal, amikor mi családban élünk? Ha aszkéták, nincs mit tegyünk velük. Mi családosak vagyunk, és a családos emberek a legmegfelelőbbek a Sahaja Jógára. Azokat pedig, akik a saját életük elől elmenekültek, hagyjátok, hogy menjenek a Himalájába és böjtöljenek. Nem kell, hogy parazitaként éljenek a mi jövedelmünkből. A legrosszabb fajta élősködők. Ópiummal kereskednek, mások pénzét használják. Íme ezek ők. [...] *

Röviden Shri Mataji ezt a pár dolgot emelte ki és bár mifelénk ezek a híres-neves tanítók nem ópiummal kereskednek, de mindenképp rajtunk élősködnek, a tanfolyamukra befizetett súlyos összegeinkből.

Osho, a híres spirituális
mester

De hát egy jó reklámmal, jó marketinggel mindent, de tényleg MINDENT el lehet adni.
Főleg egy ilyen világban, amikor a spirituális egó hódít.

Hogy mi a spirituális egó?

Amikor egót növesztel a spiritualitásból, tévesen, mert azt hiszed, hogy ha:

 •  független vagy
 •  pozitív gondolkodású vagy
 •  a spiritualitás irányzatokban jártas (több vizsgán túl, nem úgy, hogy csak autodidakta módon olvasgatunk hékás!), tehát több éves tanfolyam után oklevéllel rendelkezel
 • előző életek, karmaégetés, auralátás ezek ismert fogalmak számodra
 • teljes ökó-bió életszemléletű vagy
 • minimum ovo-laktó vegetáriánus vagy
 • be tudsz vonzani amit csak akarsz, kocsi, ház, férj, feleség, gyerek, pénz, utazás bármi
 • eljutottál egy egzotikus helyre, ahová csak a kiválasztottak és a magas rezgésszintűek mehetnek
 • kimérted a vízereket a szobádban
 • a feng shui szerint rendezted be a lakásod
 • ... a többit Te tudod

Szóval ezekben a Sahaja Jóga tényleg nem korszerű.
A fenti dolgokról nem nagyon szoktunk beszélni, én nem is nagyon tudok labdába rúgni ezekben a témákban, de az érdekes, hogy nem is akarom megtudni, hogy például ki voltam az előző életemben.

Tényleg, ezek alapján be kell vallanom, hogy lemaradások vannak.

Képzeld egy nyamvadt diplomát sem nyomtatunk, hiába jársz három vagy négy évet tanfolyamra.
Sőt még nem is tornázunk, úgyhogy a felesleges kilóidat sem tudod leadni.
De talán a legdurvább az egészben, hogy ez nem egy filozófia vagy vallás, és főleg nem szekta, ahol át kell keresztelkedj vagy a feje tetejére kell állítsd az életed, hanem ez "csupán" egy MÓDSZER amivel boldogabb és kiegyensúlyozottabb lehet az életed.


A mi polcunkon ez van, ha tetszik vedd és vidd. Ha nem, vegyél a szomszédtól.
Lehet az övé szebb, nem kukacos, de nem is valószínű, hogy bio! :-)

Harag nincs!

Bea


* az eredeti angol szöveg:

Interviewer: People, being what they are, tend to be distrustful and some people might say, well how are we to know she won't rip us off or lead us down another blind path ?
Shri Mataji: Very true. I would be very happy if they would not trust people. If they are mesmerized they are. Very much. If any one asks for money then they are much more for (money). There's a competition. Recently we had somebody in India who has made 2 crores of rupees out of such people. It's not that they do not trust but they are stupid. They have always doubted the people who are real and always trusted people who are unreal. They are being stupid about it.
There are certain things by which we can judge a person if he's (real) or not. First and foremost thing is, you cannot sell God. You cannot make money out of God. You cannot sell your vibrations. You cannot sell these things. This is very precious. You cannot value it. It is invaluable. It is God's love. So you cannot have a regular organised religion whereby you sell it in the marketplace. It is shameful and so insulting. It is so shameful. You do it because you love them. They are part and parcel of your being. That is why you just cure them because you are part and parcel of your being. You don't say, if I cure this hand I'll give a little relief, do I pay that hand ? Or do I feel any obligation. You just do it because it's part and parcel of your being so it has to be compassion. It can not be money and all these things that are going around. People are more enamoured by these things.
And all the circuses will have the hypocrites and dress up in all kinds of dress. People are very impressed by that. You see, people care more for superficial things. If you, sort of, sit in a square and sit down in one loin cloth and the snow is falling, (they will say) oh, such a great saint has come. What do we have to do with ascetics when we are living in a household. If they are ascetics we should not have anything to do with (them). We are householders and householders are the best people for Sahaja Yoga And those who have run away from their lives, let them go to the Himalayas and station themselves. They have no reason to come and live like parasites on our earnings. They are parasites of the worst type. Dealing in opium, (using) other people's money. That's what they are. And they have no self-respect. Some of them are so cruel. They have made people so poor and they have taken away all the money.
http://sahajini.tripod.com/Interview.htm


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...