Advent

A misztikus eljövetel

advent
December első felében tartunk, havazik. Sok házban vasárnap meg-meggyújtanak egy gyertyát az adventi koszorún. Ebben a várakozásban az a szép, hogy lényegtelen ki milyen keresztény valláshoz tartozik, legyen az katolikus, református, unitárius vagy bármi más, a Karácsonyra való ráhangolódás közös. Ez az advent, avagy úrjövet, mely karácsony előtt 4 héttel kezdődik el. Ahogy telnek a hetek, mindig egy gyertyával többet gyújtanak meg.

De mit is szimbolizál a 4 gyertya?

Hitet, reményt, szeretetet és örömöt.

Milyen jelentősége lehet mindennek egy meditáló góbé esetében?

A gyertyagyújtás önmagában nem újdonság, hisz aki rendszeresen meditál, naponta akár többször is gyertyát gyújt és gyönyörködik fényében, mely elméjét, gondolatait, nyugtalanságát lecsillapítja és helyét átveszi a belső béke, majd a szeretet.

A hit, amennyiben tapasztalatokra és átélésekre épül, túlmutat a vakhiten. Ez már átváltozik személyes meggyőződéssé. Egy erős, mély meditáló góbé pedig egyaránt hisz önmagában, Istenben, a többi emberben és természetesen a Fiú sem áll messze tőle.

A remény az, ami erőt ad a cselekvéshez és főleg ahhoz, hogy Isten országába belépjen ebben az életben. Nincs kétségbeesés.

meditáció
Az igazi szeretet tisztaságra és tiszteletre épül, átlép a feltételekhez kötött kérkedő szereteten és akár a ragaszkodásokon is. Ez a fajta szeretet nem korlátozza magát 1-2 személyre, családra, hanem átáramlik környezetére, az emberiségre, avagy az egészre.

Az öröm a legfőbb motivációs tényező életében de talán minden ember számára, még neked is, ha őszintén magadba nézel. Ez az öröm tiszta formájában egy gyermeki öröm, mely ártatlan, mely csakis a jelen pillanatban mutatkozik meg. Ez egy olyan állapot, amikor egyszerűen jól érezi magát a saját bőrében, függetlenül a külső tényezőktől. Ez már egy igazi góbé erény!A misztérium

Természetesen az adventi öröm Jézus születését jelképezi, de ez gyakran egy olyas valami, amit egy külső dolognak tekintünk, egy múltbeli történelmi eseményhez kötjük. Nem így van?

Viszont ha ezen az eseményen nem lépünk túl olyas formában, hogy önmagunkat is képbe hozzuk, akkor nincs sok értelme.

Jézus
Például hogyan kötődöm az adventhez?

Mi közöm a karácsonyhoz? 

Hogyan nyilvánul meg bennem Jézus szeretete, tanítása?


Ha ezekre nem kapunk önmagunkban választ, a változás, a belső megtisztulás nem történik meg, az öröm kimerül karácsonykor egy jó falatozásban, dínomdánomban, ajándékozásban és a valódi érték, amiért Jézus a világra jött kezd a bódulattól feledésbe merülni.


Másfajta várakozás

Egyes emberek az idő végét, a null síkba (null pontba) való belépést várják 2012 december 21.-én, és attól várnak fergeteges változást. Mások pedig a választásra koncentrálnak.

Szerintem viszont sokkal fontosabb lenne ez időkben a belső dolgainkkal, a valódi, békés öröm felfedezésével foglalkozni, mintsem mézes madzagot követni, vakon reménykedve egy jobb jövőben.

Jézus megbocsátó szeretete elevenedjen meg minden góbéban és fehérnépben!


2 megjegyzés:

  1. Köszönöm. Békés Karácsonyt a jó embereknek,(egy magányos öreg.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. További békés napokat így ünnepek után is, és egy kellemes, üdítő, erőben és áldásban gazdag újévet kívánunk magányosoknak, öregeknek, fiataloknak és családosoknak egyaránt! nincs kivétel, sem pardon :-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...