Bulizva tekergőzve kifelé

A góbéktól a szúfi zenéig


A kellemes év végi ünnepeket újabban Székelyudvarhelyen, illetve Sepsiszentgyörgyön töltjük Timivel. Ez alkalomból a góbéságosságok és fehérnépességek összedughatták fejüket Beáéknál egy-két meditáció erejéig, ízletes vacsorák fogyasztásáig, videózásig és akár az új évet köszöntő, felemelő vérpezsdítő mulatásig.

evés
Sőt mi több, a klasszikus Ember ne mérgelődj! játéksorozatok sem maradtak el ;-)

6-os, rakod fel, dobsz mégegyszer, ütöd ki a másikat :-)
:: a többi kép itt van ::
Ám be kell vallanom, régebb a bulizásokért nem rajongtam túlságosan, főleg abban a periódusban, amikor elkezdtem a meditációval komolyabban foglalkozni. Úgy éreztem, hogy valami nincs rendjén ha bulizok vagy gömbölyűre iszom magam (vagy mindkettőt egyszerre), mert legalább 2 napba telt, amíg ismét sikerült éreznem a vibrációkat.

Emiatt inkább visszahúzódtam az éjszakai életből, melyek helyett a nappali tevékenységekre fektettem a hangsúlyt. Éjszaka alvás, nappal cselekvés. Ez a természet rendje, de erről bővebben a letölthető tanulmányban olvashatsz.

Bizonyára te is találkoztál már a kör és a spirál szimbólumokkal.
Miket is jelképezhetnek ezek?

A kör

uroborosz
Maga a körforgást, mulandóságot és megújulást, születést és halált szimbolizálja. Ezt gyakran szokták a saját farkába harapó kígyóval jelképezni.
Ez az, amit fennebb említettem, az éjszakai pihenés és a nappali aktív élet váltakozása. Ez egy természetes egyensúlyt is ad, valamint a különböző események és élmények (jók, rosszak) elfogadására késztet.

A lelkiségre nem derít jó fényt, mert az illúziót, a mókuskereket és az eltévelyítő labirintust is jelentheti, melyből a kiút nem egyszerű, de nem is lehetetlen!

A spirál

Nem az a célom, hogy elhipnotizáljalak, ahogy azt a rajzfilmekben a forgó spirállal vagy ingával szokták. Szóval ne guvaszd a szemed, mint ez a sárgahajú fehérnép itt né jobbra.

A galaxisok nagyrésze is spirál vagy kettős spirál formájában tekereg az univerzumban, akárcsak Csaba királyfi csillagösvénye.

kettős spirál
A spirális mozgás egy még érdekesebb jelenséget szimbolizál, mégpedig a spirituális fejlődést. Ha nem változunk, akkor mindenképp csak az illuzórikus körkörös mozgás rabjai vagyunk és állandóan ugyanoda érkezünk vissza, ugyanabba a helyzetbe kerülünk, mint amelyben már egyszer voltunk.

Viszont ha úgy döntesz, hogy önmagaddal foglalkozol és van bátorságod felfedezni azt, aki valójában vagy, a testen, a gondolatokon és érzelmeken túl, akkor nyilvánvalóvá válik az is mi az illúzió, mi az az állandó körforgás, ami rabbá tesz.
Ekkor a tudatszinted és értékrended elkezd változni, egyre nyilvánvalóbbá válnak a kínos, zavaró dolgok és egyben azok is, melyek a tiszta örömet és szeretetet szolgálják.
Hát ez a nyereség!

A spirális előrehaladásban létezik fejlődés és változás. Egy pontból indulunk el, amitől egy körívben eltávolodunk, majd egy hasonló, de magasabb tudatszintű pontba érkezünk vissza, mely a kiindulási pont felett helyezkedik el, és így tovább.

Mit is jelent ez?

Mondjuk van egy sértő helyzet, mely zavar téged és nyomot hagy benned a gondolatok világában vagy érzelmi téren. Ha nem tisztázod le a helyzetet önmagadban, akkor az visszatér egy más formában és ismét zavarni fog, mert az okát nem fedted fel. Azonban a meditációs önvizsgálattal rájöhetsz könnyebben a dolgok nyitjára, és arra, hogy hol mit tévedtél másokkal vagy önmagaddal szemben. Ekkor úgy tűnhet, hogy a problémát meg is oldottad, de valójában nem, csak a leckét tanultad meg. Egy váratlan pillanatban viszont le is kell vizsgázni az OK tantárgyából, és ha átmész, akkor leírtál egy spirális kört azon a szinten.

De mondok egy egyszerűbbet, ami most nagyon ide vág.
Abban az időben, amikor lemondtam a bulizásról, amennyiben lehetett távol tartottam magam mindenféle éjszakázástól. Sőt mi több, nem is kedveltem táncolni. Aztán ahogy telt múlt az idő és átéltem többször a jelenérzetet, a kellemes belső örömöt, észrevettem hogy a külső dolgok kevésbé befolyásolnak.
Ígyhát ezzel az örömmel élvezem immár a zene ritmusát, a táncot, a tapsolást, legyen az jó diszkósláger vagy vérpezsdítő misztikus szúfi qawwali muzsika!

És mindezt a szervezetbe bevitt tudatmódosító anyagok nélkül: sem alkohol, sem egyéb cucc. Nincs rájuk szükség! A gátlások feloldódnak a jókedvben.

Papucsot le, hangerőt fel, csak érezd át a ritmust: mozogj, tapsolj, örülj!
Lépkedj körbe körbe, vagy akár spirálban tekergőzve ;-)
(mit szól a szomszéd? kit érdekel??)


Ha a hegy nem megy a góbéhoz, a góbé megy a hegyhez.

3 megjegyzés:

  1. Talán a spirális fejlődés azt is jelenti, hogy megint visszaérkeztünk az adott feladathoz, amit már feldolgoztunk, de mivel a spiritualitásnak egy mélyebb szintjét tapasztaljuk meg ez a feladat is finomabban egyre inkább spirituális jellegű lesz és a tudatosságunk is egyre finomabban lesz.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó volt veletek a Szilveszter, szívből örülünk Zsombival, hogy ismét együtt lehettünk a nagy evéseknél, az izgalmas játékban, a buliban na és a meditációban is. Remélem, hogy az a pár nap felfele tekerte a barátságspirálunkat:)

    VálaszTörlés
  3. sőt egy idő után az örömök csak halmozódnak ;-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...